Ha teáról beszélünk, szinte mindenkinek a fekete tea jelenik meg a szemei előtt. Ez ma a világon a legtöbbet fogyasztott tea fajta.
A fekete tea illata, íze, színe függ a teacserje fajtájától, a termesztés pontos helyétől, a szüret időszakától és az erjesztés módszerétől. Legnagyobb termőterületei közé tartoznak Kína, India, Sri Lanka, Kenya ültetvényei. Érdekes, hogy Kínában a fekete tea „vörös tea”-ként is ismert (qi hong or hong cha), utalva ezzel a főzet színére.
A fekete teát a Camellia sinensis nevű növény leveleiből készítik. A leszedett leveleket szárítják, sodorják és hosszú ideig erjesztik.
Az ital elkészítéséhez használjunk lobogó forró vizet és áztassuk benne a leveleket 3-5 percig. A fekete tea ízében és illatában erőteljes, színe sötét. Sokszor találkozhatunk virágokkal, gyümölcsökkel, gyógynövényekkel
ízesített változataival.
Erőteljes élénkítő hatású, magas koffein tartalmánál fogva. A kávéval szemben hatását folyamatosan, hosszú ideig fejti ki. Jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri problémákra, kedvezően hathat a vérnyomásra, gyulladásos ízületi betegségekre és védi a fogakat baktériumölő képessége révén.